miercuri, 23 martie 2011

De ce s-a născut acest blog

21 de copii din satul Cârligu Mare, comuna Glodeanu Siliştea, judeţul Buzău suferă de foame în fiecare zi. Lor li se adaugă încă 11 suflete, tot copii, din satele vecine pentru care masa dintr-o zi poate să însemne doar o bucată de mămăligă sau de pâine. Nu exagerez cu nimic. Cel mai mic dintre copii are câteva luni. Cel mai mare are în jur de 13 ani. Toţi provin din familii foarte sărace şi trăiesc în condiţii greu de imaginat. Există două familii în care copiii sunt îngrijiţi în ambele cazuri, de mame care sunt bolnave psihic. Într-una dintre situaţii, din nefericire, acest aspect a influenţat şi dezvoltarea copiilor.

Preotul din sat, Marian Tudor s-a înscris în iarnă, pe un forum pe internet, pentru a putea aduna haine şi mâncare pentru aceste suflete. Maria Coman a aflat de povestea copiilor. De la ea, informaţia a ajuns la mine. Și împreună cu mai mulți colegi, prieteni sau doar cunoscuți, de Crăciun am reușit să le facem o mică bucurie copiilor.

Părintele își dorește din tot sufletul să dezvolte pe viitor în sat o cantină socială care ar rezolva cu adevărat problema acestor copii. În acest scop a identificat în sat o clădire în paragină (vechea primărie) care ar putea fi renovată şi transformată într-o astfel de cantină. Primarul îl susţine. Deocamdată aşteaptăm şedinţa de consiliu local în care cererea lui va fi supusă la vot.

Până atunci ne am propus să le întindem o mână de ajutor acestor copii. Dorim să le ducem pachete cu mâncare înainte de sărbători dar şi să identificăm firme care ar putea să-i sprijine, din când în când cu mici sponsorizări constând în mâncare (hrană neperisabilă, pâine, carne, dulciuri) în funcţie de domeniul lor de activitate.
După ce preotul va primi dreptul de renova primăria veche ar fi de mare folos să găsim firme care ar putea să-l ajute cu materiale de construcţii dar şi fundaţii, asociaţii dornice să se implice în acest proiect.
Pentru detalii suplimentare poate fi sunat direct părintele Marian Tudor 0720281634.

Puteţi să-i scrieţi părintelui pe mail la adresa preotmariantudor@gmail.com sau puteţi să-mi daţi mie un semn pe nicoletatintea@gmail.com

Voi administra acest blog împreună cu părintele. Îl vom actualiza pe măsură ce primim semne de viaţă de la voi. Pe măsură ce avem veşti. Cât mai bune sper. Puteţi să-i sprijiniţi pe copii cum simțiți voi. Puteţi să daţi mai departe povestea lor, pe mail, pe blog, pe facebook sau pe alte reţele de socializare. Puteţi să puneţi mână de la mână cu prietenii, pentru a face câteva pachete şi puteţi să le faceţi singuri o vizită, într-un weekend. Sau puteţi să ne aduceți nouă pachetele pentru că le vom duce la Glodeanu înainte de sărbători. Puteţi vorbi cu reprezentanții unor firme pe care îi cunoașteți, ca să-i sponsorizeze. Puteţi să ajutaţi un singur copil, pe termen lung sau o singură familie. Ca şi cum aţi avea un frăţior mai mic, ce s-a născut cu şanse mai puţine ca voi. Unii dintre copii sunt bolnavi. Sunt bolnavi în adevăratul sens al cuvântului. Epilepsie, strabism sunt doar câteva dintre bolile de care suferă unii dintre ei. Iar părinţii copiilor nu-şi permit să le cumpere tratamentul de care au nevoie. Dacă cunoaşteţi oameni cu suflet mare care şi-ar dori să sprijine înfiinţarea unei cantine sociale care îi va ajuta pe aceşti copii să pornească mai bine în viaţă ne va fi de mare de folos.

Pentru copii am făcut şi o pagină pe facebook. Se numeşte Copiii din Glodeanu. Puteţi să dați like şi puteţi să o distribuiţi. Poate află şi alţi oameni de ea. Oameni care ar putea să ajute.

http://www.facebook.com/#!/pages/Copiii-din-Glodeanu-Buz%C4%83u/174418775939258

Vă mulţumesc din inimă, tuturor!

Părintele Marian Tudor a deschis şi un cont în bancă pentru cei care vor să facă donaţii în vederea înfiinţării cantinei sociale. 

RO35CECEBZ0130RON0786067, DESCHIS LA CEC, SUCURSALA BUZĂU, COD SWIFT CECEROBU, TITULAR CONT: PAROHIA GLODEANU CÎRLIG

Nicoleta Ţintea


UPDATE 1 octombrie 2011: Familia de la Glodeanu s-a mărit. Părintele a aflat între timp, de existența altor copii din comună, care au și ei nevoie de ajutor. Așa că numărul total al copiilor care au nevoie de sprijin, de prieteni, de mâncare se ridică la 47. 




Părintele Marian Tudor cu copiii din sat
Primăria veche




18 comentarii:

  1. Sunteti extraordinari in ceea ce faceti! Vrem si noi sa va ajutam, nu stiu inca cat si cum, v-am scris pe gmail in legatura cu un carucior dar vreau sa facem mai mult...sa venim intr=un weekend sa ii cunoastem, sa ne implicam...:-( este trist cum unii nu au pur si simplu sansa...

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim mult, Claudia. V-am scris un mail cu detalii, apropo de cărucior.

    Cu mare drag mi-ar plăcea să ne însoțești la următorul drum la Glodeanu. M-as bucura ca fiecare să dea mai departe povestea acestor copii pentru că realizarea unei cantine se poate face cu bani. Puțin de la fiecare contează. Dacă din când în când din această mare familie cineva va trimite câte un pachet de alimente la Glodeanu va hrăni măcar o familie. Dacă va exista o cantină si se va face mâncare pentru toți copiii sunt ferm convinsă că va fi și mai bine pentru ei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt minunati acesti copii, sunt frumosi, sunt niste ingerasi, suflete nevinovate. Am lacrimi in ochi cand scriu aceste randuri, lacrimi in ochi aveam cand am vazut si emisiunea. O sa incerc sa-i ajut si eu cu ce pot si sper sa o faca fiecare dintre noi. Cu putin de la fiecare, vom aduce o raza de lumina in viata acestor micuti.
    Dumnezeu sa-i ocroteasca!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Milia

    Înţeleg ce simţiţi. Ştiu cum m-am simţit când am primit în martie câteva fotografii cu copiii. Câteva zile nu am putut face nimic. Nu am putut acţiona. Nu am putut scrie. Am fost copleşită. Apoi mi-am dat seama că trebuie să facem ceva, cât mai repede. Vă mulţumim pentru că doriţi să-i ajutaţi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dumnezeu e minunat! Incearca sa ne dea o sansa de a ne mari dragostea fata de fratii nostri.. Iertare

    RăspundețiȘtergere
  6. Acum , in scurt , pot trimite 500 lei pentru acesti copii . Ulterior sau periodic voi face mai multe , sper , daca Dumnezeu va voi .
    Asadar , cum e mai bine si usor sa trimit acesti bani ? Exista cineva in Bucuresti ce urmeaza sa vina la Glodeanu ?
    Doamne ajuta !

    RăspundețiȘtergere
  7. Am uitat sa scriu telefonul de contact : Ioan -0744 385 079

    RăspundețiȘtergere
  8. Mulțumim frumos! Dacă ajungeți la Glodeanu aștept să ne împărtășiți impresiile dumneavoastră aici pe blog. Doamne ajută!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ei sunt doar umbrele difuze ce se ascund in nestiut,
    Sunt gandurile seci,confuze,sunt ranile ce ne-au durut.
    Ei sunt si spaima si durerea de care fugi necontenit,
    Amarul ce il creste fierea cand sufletul este lovit.
    Si nu cunoastem indurarea de-a ne opri si de-a vedea
    ca-n ei gasim oricand iertarea si forta de-a ne vindeca!
    In ochi,cum crestec in irisi floarea si inimile lor micute
    cum slata cand ne vad venirea; chircind piciaorele desculte
    Se-nalta sa zareasca-n poarta; si nu se plang de treci grabit
    esti trecator,iar ei te iarta,demult puteai sa fi murit!
    Obrajii spelbi ca floarea noptii sunt slabi,murdari si scorojiti
    Si boala isi arata coltii, ochii in frunte adanciti,
    Ne cauta in zadar o vreme,caci noi in perne cufundati
    traim depresii si dileme si ne simtim abandonati…..
    Iar sufletele schilodite ne dor din piept si pana-n oase
    si dezgustati de saracie,de frig,de fetele hidoase
    Ne afundam mai mult in perne rugandu-ne la Dumnezeu,
    sa ne rezerve loc in lume si-apoi in vechiul elizeu.
    Fugim de spaima saraciei,fugim de tot ce nu ne place,
    Eroi in urma bataliei suntem! si loc in noi isi face,
    in sufletul mai gol ca golul si mai urat decat gunoiul,
    mandria reusitei noastre ce a intretinut razboiul;
    ce ne-a hranit cu dezbinare,ce ne-a indepartat de sine
    ce ne-a promis margaritare si traiul bun ce-neapartine….
    Iar ei?…ramas-au goi in poarta,speranta-ncet din ochi curgand
    Caci noi sa ne uitam in urma..o clipa n-am avut de gand !
    Sa fie oare bogatia ascunsa-n lume? in care parte?
    sa curatam argintaria,sa-o luam in groapa dupa moarte!
    Sa fie oare fericirea ascunsa,nimeni sa n-o stie?
    Ori o calcam noi in picioare sub ochii nostri din mandrie?
    (dedicat acestor copii).

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce frumos ați scris! Frumos, frumos! Să dea Dumnezeu ca aceste cuvinte să ajungă la sufletele care trebuie.

    Mulțumim frumos pentru aceste rânduri!

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua!


    Demna de lauda initiativa, nu sunt cuvinte pentru a o descrie. Asemenea oameni duc inainte societatea.


    Exista un grup de discutii, numit freecycle, in care sunt recirculate obiecte care unora nu mai folosesc (de la haine si carti pana la obiecte decorative si jucarii).

    Daca este ok, pot ajuta la ducerea obiectelor stranse la comuna.

    RăspundețiȘtergere
  12. Cel mai bine ar fi dacă puteți să luați legătura cu părintele Marian Tudor. Multumim.

    RăspundețiȘtergere
  13. Draga Nicoleta,
    Azi am aflat cateva amanunte despre implcarea ta in viata acestor copii.Am fost, desigur impresionata
    Eu sunt legata sufleteste de judetul Buzau si as vrea sa ajut si eu aceasta comunitate, in general si pe familia lui Jeni, in special. Daca exista deja alti oameni seriosi care s-au implicat in ajutorarea acestei familii si credeti ca altundeva este mai mare nevoie, te rog sa ma indrumi. Scrie-mi la adresa: nikiion@yahoo.co.uk
    si vom stabili amanunte.

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna ,am trimis astazi un colet cu jucarii (nu sunt noi nici nu sunt nu stiu ce firma dar sunt date cu drag si sper sa ajunga in mainile copiilor),de asemenea si niste hainute pt cei mai mari.Mai avem de pus niste pantofiori si cateva jucarii si sper sa fac rost si de hainute pentru copii mai mici.Sa le foloseasca sanatosi!

    RăspundețiȘtergere
  15. Mulțumim frumos! Copiii se vor bucura cu siguranță! Dumnezeu să vă primească milostenia!

    RăspundețiȘtergere
  16. Loredana Vladescu26 aprilie 2012 la 00:57

    Buna ziua,
    Draga D-le Parinte Tudor Marian, va inteleg initiativa si este de apreciat. Mi se rupe sufletul cand privesc imaginile postate. Dar nu inteleg de ce nu faceti ceva si pentru ajutorul parintilor acestor copii. De la ei porneste tot ... Cred ca trebuie sa faceti putina educatie si cu parintii... Parinte ... aveti o misiune tare grea!! Succes si sanatate multa !

    RăspundețiȘtergere
  17. Da mare noroc au avut acesti copii cu acest preot ,care a avut curajul sa ramana in aceasta localitate,cu atata lume necajita,si nu a ramas nepasator la aceste probleme grave.Multumesc si celor din presa ,si acestei DOAMNE Nicoleta Tintea caci a facut public aceste probleme, in acest fel afland si eu de aceasta situatie, si cum promite-am in martie 2012 ca voi reveni , cu regretul ca nu am putut mai des ,am revenit in23 feb. 2014 ,si daca bunul Dumnezeu ma va ajuta urmatoarea vizita va fi chiar de Pasti.Vasile ARAD

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna seara. Va scriu pentru ca am urmarit un scurt filmulet documentar realizat de catre Carmen Avram la Antena 3. Este absolut revoltator ceea ce se intampla acolo, si in multe alte locuri nemediatizate. Va scriu cu lacrimi in ochi, fiind tata a 2 copii. Efectiv revoltator. Va scriu pentru ca vreau sa ma implic in imbunatatirea situatiei de acolo. Eu impreuna cu familia mea suntem stabiliti de 2 ani in Germania si putem ajuta cu haine, incaltaminte si mobilier. Eu ma voi ocupa de strangerea acestor articole de aici, si impreuna sa reusim sa gasim o metoda de transport pana in jud.Buzau sau Galati unde am un prieten foarte bun care cu siguranta se va implica in aceasta cauza.
    Pe langa aceste ajutoare pe care imi propun sa le trimitem regulat, imi doresc ca impreuna sa concepem o solutie pentru ca acesti copii sa reuseasca sa iasa din "morcila" pe termen lung. Ma refer la educatie si la "construirea" lor ca niste viitori adulti ce vor avea sansa sa isi schimbe in bine soarta. Adresa mea de email este vladtudor.popescu@gmail.com. O seara buna.

    RăspundețiȘtergere